تاریخ: آبان 27, 1402
زانو اصلیترین مفصلی است که وزن بدن را تحمل میکند و وظیفه حرکت دادن بدن را دارد، درد متوسط تا شدید در پشت مفصل زانو باعث بی ثباتی آن در سنین پیری میشود. بااینکه درد زانو در همه گروههای سنی رایج است اما درد مزمن پشت مفصل زانو در جوانان به دلیل انجام بیش آر حد فعالیتهای فیزیکی و استفاده زیاد از مفصل زانو رخ میدهد که باعث تورم، احساس ناراحتی و کاهش استقلال فیزیکی فرد میشود.
درمانهای فیزیکی ما به بیماران کمک میکند تا عملکرد فیزیکی خود را بازگردانده، حفظ کنند و بهبود ببخشند. متخصصین طب فیزیکی ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی زانو تجربه کار کردن با بیماران زیادی را دارند که زانوهای آنها به دلیل افزایش سن، بیماری، عوامل محیطی، جراحات ناشی از فعالیتهای شغلی، آسیبهای ورزشی یا تصادفات اتومبیل آسیب دیده است. علاوه بر انجام تمرینات تقویتی سنتی، ما ترکیب درمانهای دستی، لیزر درمانی و تزریق را برای درمان درد پشت زانو به کار میبریم.
برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر درباره روشهای درمانی و ساعات کار کلینیک میتوانید از طریق شمارههای 03132367465 و 03132330382 با ما تماس حاصل فرمایید.
علل بروز درد در پشت مفصل زانو
برخی از دلایل ایجاد درد در پشت مفصل زانو عبارتند از:
- آرتروز زانو
- پارگی رباط
- التهاب تاندون پاتلار
- پارگی مینیسک زانو
- کیست بیکر
- ترومبوز وریدی عمیق
- چاقی و اضافه وزن
علل مختلفی میتواند باعث درد پشت مفصل زانو شود. یکی از علل شایع، شکستگی یا دررفتگی مفصل زانو و استخوانهای دیگر مانند تیبیا و فیبولا است. این علل باعث تورم، قرمزی و درد شدید در این ناحیه میشوند و پس از انجام فعالیتهای ساده فیزیکی، علائم تشدید میشوند. شکستگی میتواند به دلایل آسیب دیدگی یا پاتولوژی اتفاق بیفتد که ممکن است ناشی از کمبود مواد معدنی، بدخیمی یا استفاده بلند مدت از استروئیدها باشد. علاوه بر این، ضعف در ماهیچههای پا به دلیل استفاده بیشازحد از آنها، تورم مزمن و اختلالات غدد درونریز نیز ممکن است باعث ایجاد درد در پشت مفصل زانو شوند. در نهایت، روند افزایش سن نیز میتواند باعث ایجاد درد و ناراحتی در این ناحیه از بدن شود، به دلیل سوءتغذیه و عوامل دیگر.
عوارض درد پشت مفصل زانو
عوارض ناشی از درد درمان نشده پشت مفصل زانو بسیار زیاد خواهد بود. برخی از این عوارض عبارتند از:
- اختلال در انجام امور روزمره به دلیل محدودیت حرکتی ایجاد شده
- چوب شدگی و کاهش دامنه حرکات که میتواند بهمرور زمان مخرب باشد
- تغییر رنگ پوست
- حساسیت زیاد یا درد پوست که میتواند کل اندام تحتانی بدن را در برگیرد
- تورم، درد، ادما و ضعف
روشهای درمانی برای بهبود درد پشت زانو
روشهای درمان درد در پشت زانو به علل ایجاد کننده درد و بیماریهای زمینهای بستگی دارد. در 70 تا 90 درصد از موارد، زانو درد متوسط (نه درد پشت زانو) به درمانهای فیزیکی و تغییرات سبک زندگی بسیار خوب واکنش نشان میدهد. برخی درمانهای خانگی در زیر ارائه شده است:
داروها
داروهای ضد درد بدون نیاز به نسخه پزشک، مانند داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، برای کاهش درد مفید هستند. با این حال، در صورتی که علت دقیق بیماری را نمیدانید، توصیه میشود که بدون مشورت پزشک از داروهای رقیق کننده خون یا داروهای ضدالتهابی استفاده نکنید.
تزریق
وقتی که داروهای خوراکی به کاهش درد کمک نمیکنند و شما هم تمایلی به انجام عمل جراحی ندارید یکی از روشهای تزریقی زیر میتوانید به شما کمک کند:
- مکملهای حاوی اسید هیالورانیک
- تزریق کورتیکو آستروئید
- اوزون
- پی آر پی
لیزر درمانی
لیزر درمانی سرد (که بهعنوان لیزر درمانی سطح پایین هم شناخته میشود) یک روش نسبتاً جدید در درمانهای فیزیکی است که دران از لیزر سطح پایین برای تحریک عملکرد سلولی استفاده میشود. از آنجا که این روش به درمان بسیاری از بیماریها و آسیبها – کمر درد، آرتروز، گردن درد، اختلالات مفصلی و… -کمک میکند، میتواند برای درمان زانو درد و درد پشت زانو نیز مؤثر باشد.
مگنت تراپی
برای کاهش درد زانو میتوان از روش مگنت تراپی استفاده کرد. محل قرار گرفتن مگنتها مهم است البته این نکته نیز بسیار مهم است که از مگنت صحیح با سطح توان مناسب استفاده شود. مگنتها متناسب با محل قرار گرفتن و قدرتشان در بدن نفوذ میکنند. برای درمان درد زانو استفاده از مگنت صحیح در محل درست و دقیق میتواند نتایج مؤثری به دنبال داشته باشد.
درمان به روش تحریک الکتریکی
روشهای مختلف درمان با تحریک الکتریکی برای کاهش درد زانو وجود دارد مانند روش TENS
ماساژ درمانی و درمانهای دستی
ماساژ درمانی میتواند به درمان کیست بیکر که یکی از علتهای شایع درد پشت زانو است کمک کند. با تمرکز بر مشکلات زمینهای احتمالی زانو، تورم، درد و ناراحتی زانو میتواند از بین برود.
زانوبند طبی
استراحت و کاهش حرکت به روند بهبودی زانوی آسیب دیده کمک میکند، اما برای حفظ ثبات مفصل زانو بدون تأثیر بر فعالیتهای روزمره، به شدت توصیه میشود از زانوبندهای طبی استفاده کنید. این زانوبندها به ثبات رباطها و بافتهای همبند کمک میکنند و در نتیجه علائم ناشی از فشار و کشیدگی کاهش مییابد.
تمرینات کششی
تمرینات ورزشی ملایم با ریتم کند میتوانند به بهبود وضعیت مفصل زانو کمک کنند. این تمرینات باعث گردش خون در مفصل زانو و تسریع روند بهبودی میشوند و وضعیت ماهیچهها و بافتهای همبند را نیز بهبود میبخشند. با این حال، باید جانب احتیاط را حفظ کرده و از استفاده زیاد از مفصل یا بافتهای ظریف اطراف آن خودداری کرد. تمرینات کششی و تمرینات ثبات دهنده میتوانند از بازگشت مجدد علائم در آینده پیشگیری کرده و همچنین استقامت ورزشی را افزایش دهند.
علاوه بر انجام تمرینات ورزشی، متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی از ابزار و تجهیزات دیگر برای کمک به کاهش درد استفاده میکنند. این ابزارها شامل استفاده متناوب از گرما و سرما روی محل آسیب دیده و استفاده از دستگاه اولترا سوند میشوند. استفاده از دستگاه اولترا سوند باعث افزایش گردش خون و تحریک ماهیچهها میشود و میتواند به بهبود وضعیت زانو کمک کند.
کفشها و کفیهای مخصوص
در غالب مواقع، انتخاب اشتباه کفش باعث افزایش فشار بر مفصل زانو و ایجاد تغییرات دیژنراتیو در بافتهای همبند و بافتهای مفصلی در اندام تحتانی بدن میشود. استفاده از کفش با سایز و نوع صحیح و استفاده از کفیهای طبی به کاهش فشار و کشیدگی بافتها کمک میکند.
کاهش وزن
چاقی و اضافهوزن باعث افزایش فشار بر اندام تحتانی بدن شده و روند بهبودی را کند میکند. به علاوه در افراد چاق احتمال بروز تغییرات ناشی از سائیدگی و پارگی بیشتر است که به افزایش تخریب استخوان و آسیب دیدگی غضروف مفصل منجر میشود.
عمل جراحی
در برخی از بیماریهای خاص (زمانی که علل به وجود آورنده درد پشت زانو، ضایعات ارگانیک، عفونی، کیستی و التهابی است) انجام عمل جراحی ضروری است. انتخاب نوع عمل جراحی به استخوانهای درگیر و میزان آسیب دیدگی استخوان بستگی دارد.
پیشگیری از درد زانو
درد زانو ممکن است به دلایل متعددی ایجاد شود. اما میتوانید با رعایت برخی نکات، احتمال ابتلا به درد زانو را کاهش دهید:
1. کاهش وزن: حفظ وزن مناسب میتواند از آسیب دیدگی تاندونها و رباطها که به دلیل اضافهوزن اتفاق میافتد، جلوگیری کند.
2. تقویت عضلات: مشکلات زانو معمولاً به دلیل عدم تعادل ماهیچهها و گرفتگی ایجاد میشوند. کشش و تقویت عضلات میتواند در پیشگیری از بروز درد زانو مفید باشد.
3. ورزشهای آبی: اگر با درد زانو مزمن مواجه هستید، انجام ورزشهای آبی و شنا میتواند به بهبود وضعیت شما کمک کند.
4. استراحت: اگر احساس خستگی میکنید، از انجام فعالیتهای خستهکننده پرهیز کنید. بسیاری از زانو دردها در زمانهایی که افراد خسته میشوند اتفاق میافتند.
5. استفاده از محافظهای دست: هنگام انجام فعالیتها، از محافظهای دست استفاده کنید تا از جراحات زانو در امان بمانید.