در اصطلاح پزشکی به عارضهی زانو پای پرانتزی زانوی واروم گفته می شود. که معمولا از سوء عملکرد جسم در زمان کودکی و بزرگسالی رخ می دهد. زمانی که پا شکلی پرانتزی به خود میگیرد و مچ پاها با هم برخورد میکنند (در حالی که به طور طبیعی نباید این برخورد روی دهد) ایجاد می شود.
اولین عامل پای پرانتزی یا زانوی کج به علت ژنتیکی یا نرمی استخوان در کودکی میباشد. این بیماری وقتی روی میدهد که کودک کمبود ویتامین D، منیزیم، فسفر یا کلسیم داشته باشد. اگر چه با پای پرانتزی ممکن است بتوان بدون بروز مشکل راه رفت اما فشارهای ناگهانی بر روی زانو میتواند موجب تشدید ورم مفاصل شود.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#81c7da”]
چه از همان کودکی مبتلا به پای پرانتزی شده باشید و یا به هنگام بزرگسالی به سراغتان آمده باشد، میتوان به وسیلهی روشهای غیرجراحی که متخصصان طب و توانبخشی آنها را برای شما تجویز خواهند کرد، این بیماری را درمان کنید. این روش با استفاده از ماساژ درمانی، بریسها و کفشهای ارتوپدی میتوانند به بهبود شرایط کمک کنند.
برای اطلاع از روشهای طب فیزیکی و توانبخشی ما جهت درمان مشکل پای پرانتزی خود یا کودکانتان میتوانید با ما از طریق شمارههای 03132367465 – 03132330382 تماس حاصل فرمایید و جهت رزرو نوبت اولیه اقدام نمایید.[/alert]
پای پرانتزی در کودکان
پای پرانتزی در کودکان مشکل مهمی نیست زیرا بسیاری از کودکان از همان لحظهی تولد تا 4 سالگی از این مشکل رنج میبرند. این به علت 9 ماه در مکان تنگ درون رحم بودن میباشد؛ بنابراین به هنگام تولد بیشتر کودکان پا پرانتزی هستند اما با بزرگتر شدن این حالت در آنها بیشتر میشود. اغلب نوزادان فاصلهی زیادی میان پاهایشان وجود دارد و این موضوع از نظر پزشکان بسیار کماهمیت است زیرا آنها تصور میکنند اینیک پدیدهی طبیعی میباشد. وقتی کودک بزرگ شود و سر پا ایستادن را میآموزد، پای پرانتزی نیز آهستهآهسته از بین میرود، زیرا جسم یاد میگیرد چگونه از بخش پایین بدن حمایت کند و به وسیلهی تلاش برای حفظ تعادل، بیشتر اوقات خودش مشکلاتش را حل کند.
عوامل ایجادکنندهی پای پرانتزی
- یکی از علل ایجاد پای پرانتزی مکان تنگ رحم میباشد.
- بیماری بلانت در نتیجهی رشد غیرمنطقی استخوان درشتنی قلم پا که در نهایت منجر به ایجاد پای پرانتزی میشود، گفته میشود.
- نرمی استخوان یکی دیگر از انواع پای پرانتزی است که در میان کودکان رواج دارد. نرمی استخوان معمولاً بر اثر کمبود ویتامین D که تأثیر مستقیم بر استخوانها دارد و کودکانی که در کشورهای کمتر توسعهیافته و مکانهای که امکانات پزشکی مناسبی ندارند معمولاً به آن دچار میشوند. پای پرانتزی در بزرگسالی نیز ممکن است روی دهد، اگر به این مشکل اهمیتی داده نشود آن موقع است که شروع به پیشرفت میکند.
تشخیص مشکل پای پرانتزی
اغلب افرادی که از پای پرانتزی رنج میبرند احساس خجالت میکنند و همیشه در جستجوی درمان و صاف کردن پای پرانتزی خود هستند. اصلاح کجی پا اولین و پیچیدهترین مثال فیزیکی میباشد، در جایی که پزشک میتواند درجهای از کجی در پاهایتان تشخیص دهد، در آن زمان ممکن است از شما بخواهد که آزمایش پرتو ایکس را انجام دهید، زیرا او با توجه به نتیجهی آن میتواند تعیین کند که در یکی از استخوانها در این سالها کجی رخ داده است. همچنین ممکن است آزمایش خون گرفته شود تا دیده شود که آیا شما کمبود ویتامین دارید یا خیر. در آن هنگام بسته به آن علت خاص پای پرانتزی، دکتر ممکن است درمان مناسب را تجویز کند.
درمان پای پرانتزی
معمولاً درمان بر روی نوزادان صورت نخواهد گرفت اما با بزرگتر شدن آنها، ممکن است بخواهند بر روی پای پرانتزی خود درمان انجام دهند یا از روشهای ثانویه نظیر جراحی استفاده کنند.
اگر چه اغلب مردم عمل جراحی را به عنوان اولین و تنها گزینه موجود میدانند اما روشهای جایگزین دیگری برای معالجهی پای پرانتزی وجود دارد که عبارتند از:
ماساژتراپی
ماساژتراپی معمولاً بر روی کودکان انجام میشود و استفادهی منظم از این روش برای کاهش شدت پاهای پرانتزی شناختهشده میباشد. ماساژ تراپی مستلزم حرکت پاها به اطراف و کمک متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی جهت تحریک پاها به صاف شدن در هنگام رشد کردن میباشد.
گفته میشود ماساژ بهترین کمک برای اصلاح پای پرانتزی است. اگر این گزینه عملی نیست شما میتوانید همیشه مطمئن باشید که میتوانید در خانه نیز بهصورت ملایم ماساژ را انجام دهید.
بریسها
از جمله عواملی که میتواند موجب ایجاد پای پرانتزی شود نرمی استخوان و بیماری بلانت میباشد. بسیار مهم و با اهمیت است که اطمینان حاصل نمایید از اینکه کودکتان به میزان کافی، ویتامین D ناشی از تابش نور خورشید بهرهمند شده است، این امر به منظور کاهش خطر ابتلاء به این عارضه میباشد. بعضی از کودکان بسته به سنی که مشکل پای پرانتزی در آنها تشخیص داده شود ممکن است قادر به استفاده از بریسها میباشند که میتوان گفت این بریسها به رشد صاف استخوانها کمک میکنند.
بریسهای پا روش درمانی بسیار مناسبی برای پای پرانتزی میباشند. این بریسها باید برای چند روز مشخص در مکان آسیبدیده استعمال شوند و در پایان، متخصص طب فیزیکی قادر خواهد بود به شما بگویید که چه کار دیگری علاوه بر این لازم است انجام دهید.
کفی کفشهای ارتوپدی
اگر شما دچار پای پرانتزی هستید، راه رفتن میتواند برای شما رنج بسیاری به همراه داشته باشد. لگن، زانو و مچ پای شما فشار را از روی قوزک بر میدارند که میتواند علت ایجاد درد و فشار در ناحیه مفاصل باشد. اگر شما از کفی و کفش طبی استفاده نکنید هرگز نخواهید توانست طرز قرارگیری پایتان را اصلاح کنید. کفشهای خاص پا پرانتزی با این فکر طراحیشدهاند که به راحتی، حمایت و به طرز قرارگیری پاها کمک میکنند.
ورزشهای خاص پای پرانتزی
در حالیکه غالباً بعد از ابتلا به پای پرانتزی ورزش درمان یا روش کاملی برای پای پرانتزی نخواهد بود، ولی به بهبود وضع پا کمک خواهد کرد که شاید موجب تقویت پاها و مشکل طرز قرارگیری پا را کاهش دهد. بعد از انجام حرکات اصلاحی پای پرانتزی توسط کودکان میتوانید متوجهی نتایج خوب آن شوید، بنابراین بهطور قطع نتایج آن بسته به میزان تلاش شما میباشد.
- تقویت پا: با انجام ورزش تقویت پا شما میتوانید به نیرومند شدن ماهیچههای محوطهی زانو کمک کنید و بدین روش میتوانید بعضی فشارهای که از مکان پای پرانتزی شروع میشود را کاهش دهید. این روش اغلب بر روی اشخاصی که پای پرانتزی کمی دارند مؤثر است و به طور کلی شامل قرار دادن وزنه میان پاها و خم و راست کردن آنها میباشد. شما باید پاهایتان را آنقدر خم کنید تا با باسنتان تماس پیدا کند. تا میتوانید این کار را تکرار کنید. از وزنهی سبک شروع کنید و میتوانید از بالشتک نیز استفاده کنید و به تدریج وزنه را تا حد توانتان افزایش دهید.
- یوگا: اگر چه یوگا ورزش آسانی نیست اما اگر پای پرانتزی دارید میتوانید با خم کردن همزمان دو پا با استفاده از تسمه یوگا که انجام مرتب یوگا را آسانتر میکند. از یوگا برای بهبود انعطاف و توازن بدن و آشنایی با حرکاتی که موجب بهبود شرایط میشود کمک گرفت.
- پیلاتس: پیلاتس مشابه یوگا میباشد به عنوان مثال به بهبود طرز قرارگیری بدن و ایجاد توازن در بدن کمک میکند. با انجام ورزشهای مشابه حرکت دست رقصندههای باله و چرخیدنهای خاص میتواند به تقویت و نیرومند شدن ماهیچهها کمک کرد.