تاریخ: آبان 27, 1402

fff

کیست بیکر یا کیست پشت زانویی، یک نوع ورم در پشت زانو است که معمولاً ناشی از آسیب‌دیدگی و بیماری‌های زمینه‌ای در مفصل زانو ایجاد می‌شود. این عارضه هم افراد جوان و هم افراد مسن را می‌تواند تحت تأثیر قرار دهد، اما بروز عوارض در کودکان بسیار نادر است. اغلب، این کیست‌ها خود به‌خود نابود می‌شوند. در افراد جوان‌تر، معمولاً کیست به مفصل زانو متصل نمی‌شود، اما در افراد مسن این اتصال ممکن است و این ممکن است نشان‌دهنده وجود اختلالات دیگر باشد. همچنین، کیست‌های بیکر در افراد مسن‌تر دارای دیواره‌های ضخیم‌تری هستند و اجزای کیست و بقایای آن در مایع سینوویال موجود در کیست حلقه می‌زنند. گاهی این وضعیت به عنوان یک بیماری پیچیده و مشکل‌ساز شناخته می‌شود.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#81c7da”]

به علت اینکه علائم کیست بیکر بسیار خفیف هستند و ممکن است خود به‌ خود اندازه آن کاهش یابد حتی اگر مجدداً نیز عود کند ممکن است بیماران جهت درمان تعلل کنند. بااین‌وجود دلایل منطقی برای انجام درمان صحیح وجود دارد. ما روش‌های درمانی آسپیره کردن (کشیدن) مایع تحت هدایت التراسوند به همراه تزریق متوالی کورتیزون، پرولوتراپی، پی آر پی (پلاسمای غنی از پلاکت)، دارو، فیزیوتراپی، طب سوزنی، تمرینات فعال، روش بیوفیدبک و ابزارهای کمکی نظیر بریس، استفاده از دستگاه محرک الکتریکی عصب از راه پوست و دستگاه میکرودرم و ارتز را به بیمارانی پیشنهاد می‌کنیم که از کیست بیکر رنج می‌برند.

جهت اطلاع از سایر روش‌های طب فیزیکی که در کلینیک تخصصی زانو برای درمان کیست بیکر مورد استفاده قرار می‌گیرند و نیز اطلاع از ساعات کار کلینیک می‌توانید از طریق شماره‌های 03132367465 و 03132330382 با ما تماس حاصل فرمایید.[/alert]

کیست پشت زانو چیست؟


ff2

در پشت زانو، یک حفره یا کیسه کوچک وجود دارد که حاوی مایع است و به لغزندگی مفاصل کمک می‌کند. در شرایط طبیعی، این حفره معمولاً حجم کمی دارد و در زانوی سالم به طور ناچیزی تورم می‌کند. اما وقتی مفصل پشت زانو متورم می‌شود، مایع سینوویال (مایع لغزنده طبیعی در زانو) به میزان زیادی افزایش می‌یابد. این مایع اضافی سپس به حفره پشت زانو وارد شده و باعث بزرگ شدن و تورم آن می‌شود. این وضعیت تورم ممکن است ناشی از اختلالات زمینه‌ای در زانو باشد، مانند آسیب دیدگی مینیسک. با افزایش مقدار مایع سینوویال، حفره پشت زانو بزرگتر می‌شود و تشکیل یک کیست پشت زانو یا کیست بیکر را به همراه دارد.

علل بروز عارضه کیست پشت زانو


مایع درون مفصل، به زانو کمک می‌کند تا زانو به نرمی حرکت کند. کیست بیکر زمانی ایجاد می‌شود که میزان این مایع زیاد شود. مایع اضافی مفصل، به پشت زانو هل داده می‌شود. دلایلی که این مایع اضافی ممکن است بر اثر آنها به وجود آید عبارتند از:

  • آرتروز یا استئوآرتریت شایع‌ترین نوع بیماری است که به همراه کیست بیکر دیده می‌شود.
  • پارگی غضروف نظیر پارگی مینیسک زانو
  • آسیب‌دیدگی یا تصادف
  • وجود عفونت در مفصل

بروز کیست پشت زانو در کودکان ممکن است به علت بیماری بورس باشد. بورس کیسه‌ کوچک حاوی مایع است که در میان استخوان و بافت نرم ایجاد می‌شود.

عوامل خطرساز


 عواملی که احتمال بروز عارضه کیست بیکر را افزایش می‌دهند عبارتند از:

  • استئوآرتریت
  • روماتیسم مفصلی زانو
  • آرتریت عفونی
  • نقرص (نقرس) زانو
  • آسیب‌دیدگی قبلی یا پارگی غضروف
  • سابقه تزریق کورتیکوستروئید در اطراف زانو
  • داشتن عمل جراحی زانو در گذشته
  • سینوویت زانو

 علائم


کیست بیکر یک ورم یا توده گرد است که در پشت زانو ایجاد می‌گردد. این عارضه اغلب به اندازه یک توپ گلف می‌باشد اما ممکن است اندازه آن به مرور زمان تغییر کند. بر اثر این عارضه، فشاری در پشت مفصل زانو حس می‌شود که این احساس ممکن است به عضله پشت ساق پا منتقل شود. در این عارضه بیمار در خم کردن مفصل زانو دچار مشکل می‌گردد. اگر چراغ‌ها را خاموش و چراغ‌قوه را روشن کرده و نور آن را روی ورم قرار دهیم این احتمال وجود دارد که در اطراف برجستگی، برافروختگی یا التهاب دیده شود که این نشانه دهنده این است که ورم پر از مایع می‌باشد.

تشخیص


پزشک در مورد علائم و سابقه بیماری، از شما سؤالاتی خواهد پرسید. وی برای یافتن یک توده نرم در پشت زانو معاینه جسمی را انجام می‌دهد. دامنه حرکت در هر دو زانو بررسی و مقایسه می‌شود. همچنین ممکن است پزشک نور خاصی را بر روی کیست قرار دهد. تابش نور نشان می‌دهد که کیست پر از مایع شده و جامد نمی‌باشد.

برای یافتن علت بیماری، اندازه و وسعت کیست گاهی به انجام تصویربرداری از زانو نیاز می‌شود. تصویربرداری با استفاده از روش‌های زیر انجام می‌شود:

  • التراسوند
  • سی تی اسکن
  • ام آر آی
  • در صورت وجود عفونت، آزمایش خون نیز انجام می‌شود.

درمان


استراحت کردن مهم است. از انجام فعالیت‌هایی که بیماری را وخیم‌تر می‌کنند پرهیز کنید. در صورت امکان شیوه تمرین خود را عوض کنید برای مثال ورزش‌های شنا، دوچرخه‌سواری و یا اسکی فضایی را جایگزین دویدن کنید. احتمال آن وجود دارد که علایم کیست بیکر زانو خودبه‌خود به‌راحتی از بین برود. در بسیاری از اوقات عارضه کیست بیکر نیازی به درمان ندارد و به خودی خود از بین می‌رود. اگر اندازه کیست بسیار بزرگ است و درد زیادی ایجاد کرده، پزشک ممکن است درمان‌های ذکرشده در زیر استفاده کند:

داروها

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ممکن است جهت کاهش التهاب، یک داروی کورتیکواستروئید نظیر کورتیزون را به درون زانو تزریق کند. این کار می تواند درد را کاهش دهد اما همیشه از عود مجدد کیست پیشگیری نمی کند. در درمان ورم پشت زانو ( کیست بیکر) همچنین از روش های تزریق prp (پی ار پی) و اوزون تراپی برای کاهش درد والتهاب ناشی از آن استفاده می شود.

فیزیوتراپی

یخ گذاری، بانداژهای فشاری و چوب های زیربغل می تواند به کاهش درد و تورم کمک کند. تمرین های ملایم دامنه حرکتی و تمرین های تقویتی در عضلات اطراف زانو  نیز می تواند به کاهش علائم بیماری و حفظ عملکرد زانو کمک کند.  متخصص طب فیزیکی ممکن است از تمرینات انعطاف‌پذیری و کششی در قسمت  پایین تنه برای کمک به بهبود تعادل زانو استفاده کند.

capture

در درمان کیست بیکر با روش های طب فیزیکی، فیزیوتراپی از روش‌های دیگری نیز در کنار انجام حرکات اصلاحی نیز استفاده می شود از جمله:

  • تحریک الکتریکی عصب از راه پوست
  • آب درمانی
  • شاک‌ویو تراپی
  • بیوفیدبک تراپی

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی با پنهان کردن کیست بیکر می‌تواند به افراد کمک کند. با تمرکز بر مشکلات زمینه‌ای در زانو معمولاً می‌توان تورم، درد و ناراحتی ناشی از کیست بیکر را تسکین داد.

لیزر درمانی

ما به شما روش لیزرتراپی سرد را جهت کاهش تورم و بهبود توانایی بدن در به حرکت در آوردن مایع به شکل صحیح، توصیه می کنیم. لیزردرمانی سرد نوعی از درمان لیزر کم‌توان می باشد که عمدتا جهت کاهش تورم و التهاب بدن استفاده می شود.

تخلیه مایع

pp

متخصص طب فیزیکی ممکن است با استفاده از یک سوزن مایع را از مفصل زانو خارج کند. به این سوزن، سوزن اسپیراسیون گفته می‌شود و فرایند درمان تحت هدایت التراسوند انجام می‌شود.

عمل جراحی

درمان کیست بیکر به مراقبت از عوامل زمینه‌ای که باعث تولید بیش از حد مایع سینوویال می‌شود، متمرکز است. این درمان معمولاً پس از تشخیص و شناسایی علت اصلی تورم و بروز کیست بیکر انجام می‌شود.

در صورتی که پزشک شما به شکاف یا پارگی در غضروف زانو که منجر به تولید بیش از حد مایع سینوویال شده است، پی برده باشد، ممکن است عمل جراحی برای حذف یا بازسازی غضروف پاره شده به شما توصیه شود. هدف اصلی این عمل جراحی، بهبود استحکام و عملکرد زانو و جلوگیری از تولید بیش از حد مایع سینوویال است.

به هر حال، تصمیم نهایی در مورد نیاز به عمل جراحی و نوع روش درمانی باید توسط پزشک شما بر اساس تشخیص دقیق و شرایط شما گرفته شود. بنابراین، مهم است با پزشک خود درباره گزینه‌های درمانی موجود و مزایا و معایب هر گزینه مشورت کنید تا تصمیم مناسبی برای شما اتخاذ شود.

در برخی موارد، به ویژه اگر به عارضه استئوآرتریت مبتلا هستید، ممکن است کیست حتی پس از درمان عوامل زمینه‌ای، برطرف نشود. اگر کیست بهبود نیابد، ممکن است منجر به درد و محدودیت در توانایی خم شدن زانوی شما شود. همچنین، اگر با وجود خالص کردن مایع، کیست دوباره ظاهر شود و عملکرد زانو را مختل کند، احتمالاً نیاز به جراحی برای برداشتن کیست وجود دارد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Call Now Buttonتماس و مشاوره