تاریخ: آبان 27, 1402
آیا شما هم از درد زانو رنج میبرید و نمیدانید به کدام دکتر باید مراجعه کنید؟ با توجه به پیشرفت عرصه پزشکی، امروزه برای بیماریهای قسمتهای مختلف بدن متخصصین ویژهای وجود دارند. شما میتوانید برای درد پا، چشم، گوش، دستگاه گوارش و یا هر قسمت دیگر بدن به پزشک متخصص مربوطه مراجعه کنید. ولی با تمام این حرفها بسیاری از مردم نمیدانند که برای درد زانو به کدام دکتر باید مراجعه کنند.
با توجه به بسیاری از مشکلات و بیماریهایی که در زانو ممکن است رخ دهند آنچه که در این بین ضرورت دارد این است که در چنین مواقعی باید به دکتر متخصص زانو مراجعه کنید تا با تشخیص صحیح، درمان را آغاز کنید. بنابراین توصیه میکنیم درد زانو را نادیده نگیرید و تامل هم نکنید. شاید قبل از معاینه و تشخیص پزشکی هرگز به اهمیت این موضوع پی نبرده باشید. تشخیص هرچه سریعتر صورت بگیرد، طبیعتا درمان نیز سریعتر خواهد بود. برخی از مشکلات زانو خود را نشان نمیدهند و به راحتی قابل تشخیص نیستند، بنابراین حتما باید به یک دکتر زانو درد مراجعه کرد.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی زانو، بعد از معاینه جامع و تشخیص پزشکی برای انواع مشکلات مرتبط با زانو از جمله، دررفتگی کشکک، رباط و یا جراحات وارده به غضروف و انواع مختلف آرتریت بهترین مشاوره و درمان را برای بیماران ارائه خواهند داد. این کلینیک دارای متخصصین زانوی مجربی است که دارای تخصص کافی برای درمان انواع مشکلات زانو هستند.
با ارزیابی دقیق و کامل از مشکل زانوی بیمار، راهحل مناسب درمانی تشخیص داده خواهد شد. گاهی اوقات فیزیوتراپی و گاهی فیزیوتراپی همراه با ماساژ، پیلاتس، یوگا و ارزیابی بیومکانیک به بیمار تجویز خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای 03132367465 – 03132330382 تماس حاصل فرمایید.
انواع متخصص زانو
جراح ارتوپد
جراحان ارتوپدی متخصصانی هستند که در حوزه جراحی زانو فعالیت میکنند و از روشهای گوناگون جراحی استفاده میکنند، از جمله جراحی باز و روشهای کم تهاجمی مانند آرتروسکوپی. هدف آنها برطرف کردن مشکلات مفصل زانو و بافتهای مرتبط است. پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه، جراحان ارتوپد معمولاً یک دوره رزیدنتی پنج ساله را به پایان میبرند و تحت نظارت پزشکان با تجربه، جراحی و درمان را تمرین میکنند. برخی از آنها حتی پس از اتمام رزیدنتی، در تحصیلات خود در زمینه جراحی زانو ادامه میدهند و به دستیابی به تخصص بیشتر میپردازند. همچنین، برخی از جراحان ممکن است بورسیه تحصیلی دریافت کنند و در راستای تحصیل و تخصص خود در زمینه جراحی زانو پیشرفت کنند.
متخصص طب فیزیکی
متخصصان طب فیزیکی فردی هستند که دارای تخصص و تجربه کافی در زمینه بیماریهای زانو، توانبخشی، و استفاده از داروهای مسکن هستند. آنها بیشتر بر روی سیستم عضلانی زانو تمرکز دارند، از جمله استخوان، مفصل زانو، عضلات، رباطها، تاندونها و اعصاب. با استفاده از درمانهایشان، این متخصصان به بیماران کمک میکنند تا به سلامتی خود بازگردند و به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهند.
اگر درد، ضعف و ناتوانی در زانو شما باعث محدودیت در انجام فعالیتهای روزمره شما شده و نمیتوانید به طور مستقل و راحت این کارها را انجام دهید، بهتر است به متخصص طب فیزیکی مراجعه کنید تا از مشاوره و درمان مناسب برخوردار شوید.
فیزیوتراپیست
هدف از فیزیوتراپی ارتقای حرکات و عملکرد زانو و بالا بردن سطح سلامت زانو است. وقتی زانوی فردی در اثر آسیب، بیماری و یا ناتوانی دچار اختلال شده، با فیزیوتراپی میتوان درمان کرد. فیزیوتراپی حرفهای است که توسط یک فیزیوتراپیست صورت میگیرد. فیزیوتراپیستهای متخصص زانو با کمک وسایل مخصوص، ماساژ و شیوههای درمانی خاص درد زانو را کاهش داده و به حفظ سلامت زانو کمک شایانی میکنند. آنها بعد از آسیب وارده به مفصل زانو، رباطها، اعصاب، عضلات و تاندونها با شیوههای درمانی خود به بهبود سریع بیمار کمک میکنند.
متخصص طب ورزشی
متخصصین طب ورزشی تخصص کافی در زمینه پزشکی و بیماریهای زانو دارند و به پیشگیری، تشخیص و درمان آسیبهایی میپردازند که در حین انجام فعالیتهای ورزشی به زانوی بیماران وارد میشود. اگرچه این پزشکان مراقبتهای پزشکی را به بیماران ارائه میدهند اما تمرکزعمده آنها بر روی مفصل زانو، استخوان و سلامت عضله است.
متخصص کایروپراکتیک و درمان دستی
کایروپراکتیک به علم شناخت مفاصل خصوصا ستون فقرات گفته میشود. قسمت عمده درمان کایروپراکتیک ، تنظیم و تطبیق مفاصل است که توسط درمانگر کایروپراکتیک صورت میگیرد. درمانگر کایروپراکتیک در زمینه زانو دراصل یک متخصص زانو است .
درمانگر در این نوع درمان دستی، زانو، ستون فقرات و مفاصل اطراف آن را به آرامی و با ملایمت تنظیم کرده تا تحرک و عملکرد بهتری داشته باشند. بهعبارت دیگر در کایروپراکتیک، تنظیم و تطبیق مفاصل بیشتر از درمان نقش دارند.
مشکلات رایج زانو
بسیاری از افراد از درد زانو رنج میبرند. متخصصان زانو با دانش و تخصص خود قادرند بیشترین آسیبهای وارده به زانو را کاهش دهند. بنابراین اگر احساس میکنید که پزشک عمومی نمیتواند مشکلات زانوی شما را تشخیص و درمان کند، نگران نباشید و به یک متخصص و پزشک زانوی مجرب مراجعه کنید. در ادامه به برخی از مشکلات شایع زانو که نیازمند مراجعه به متخصص زانو و درمان هستند، اشاره میشود:
1. شکستگی: این حالت زمانی رخ میدهد که یکی از سه استخوان زانو شکسته میشود.
2. دررفتگی: این وضعیت اتفاق میافتد زمانی که یک یا چند استخوان از محل خود خارج میشوند، گاهی اوقات اختلال استخوانی عامل دررفتگی است.
3. صدمات رباط: پارگی رباط صلیبی قدامی یکی از صدمات رایج زانو است که معمولاً با آن آشنا هستیم.
4. پارگی تاندون: این نوع آسیب ممکن است به دلایل مختلف در زانو رخ دهد، به ویژه افراد میانسال فعال.
5. پارگی مینیسک: حرکت سریع و غیرمنتظره میتواند به پارگی مینیسک منجر شود، به ویژه در افراد مبتلا به ورم مفاصل.
علاوه بر این، ورزش و فعالیتهای جسمانی زیاد میتواند منجر به ایجاد این مشکلات در زانو شود. افرادی که ورزش زیادی انجام میدهند یا از لحاظ جسمی فعال هستند، ممکن است بیشتر به درد زانو دچار شوند. همچنین، علاوه بر صدمات زانو، بیماریهای دیگری نیز وجود دارند که ممکن است قسمتهای مختلف زانو را تحت تاثیر قرار دهند و نیازمند مراجعه به متخصص زانو و درمان باشند.
بیماریهای رایج زانو
نه تنها آسیب بلکه بیماریهای مختلفی ممکن است در زانو رخ داده و عملکرد زانو را تحت تاثیر قرار دهد. دلایل متعددی موجب بروز بیماری در زانو میشوند که در اینجا به برخی از آنها میپردازیم:
- تجمع مایع: تجمع مایع در زانو ممکن است به دلایل متعددی رخ دهد. التهلب و یا ورم مفاصل یکی از علل تجمع مایع در زانوست.
- آرتروز: اشکال مختلف ورم مفاصل از جمله روماتوئید، نقرس، آرتروز و آرتریت سپتیک که نوعی عفونت باکتریایی است ممکن است در زانو اتفاق بیفتد.
- کیست بیکر: تجمع مایع مفصلی در پشت زانو منجر به برجستگی در پشت زانو میشود. کیست بیکر ممکن است به دلیل بیماری دیگری نیز رخ دهد.
- بورسیت یا آماس کیسههای مفصلی: نوعی ناراحتی بالینی دردناک است که موجب التهاب کیسه مفصلی میگردد.
- عفونت: تمام اجزای زانو در معرض ابتلا به انواع عفونت هستند.
وجود عوامل متعددی باعث بروز بیماری و درد مزمن در زانو میشود. تخصصهای مختلف درباره هر یک از این مسائل، رویکردهای متفاوتی دارند. بیماریها و دردهای زانو متنوعی وجود دارند و روشهای درمانی نیز بسته به نوع بیماری متفاوت است. برخی از بیماریها و دردهای زانو با تزریق داروها درمان میشوند، در حالی که برخی دیگر با مصرف داروهای آنتیبیوتیک بهبود مییابند.
دیگر عارضههای همراه با درد زانو عبارت است از:
- صدا دادن زانو
- بی ثباتی زانو
- پای ضربدری
- پای پرانتزی
- روماتیسم زانو
- ورم پشت زانو
- قفل شدن زانو
- خشکی زانو
- نرمی غضروف کشکک
- درد پشت زانو
وجود هر یک از این علائم موجب اختلال در فعالیتهای روزانه و ورزشی میشود. اگر از هر یک از این علائم در زانوی خود رنج میبرید، لطفا به متخصص مجرب زانو مراجعه و اقدام به درمان کنید.
درمانهای رایج برای رفع درد و مشکلات زانو
رعایت نکات زیر به تسکین درد، تورم و خشکی زانو کمک بسیاری میکند.
- استراحت کنید: از قسمت آسیبدیده و دردناک زانو مراقبت کنید. فعالیتهایی که منجر به درد زانو میشود را ترک کنید، تغییر دهید و یا برای مدتی کنار بگذارید.
- از یخ استفاده کنید: یخ موجب کاهش درد و تورم میشود بنابراین برای جلوگیری و یا کاهش تورم از کیسه یخ استفاده کنید.
- زانو را ببندید و یا باندپیچی کنید: باندپیچی و یا بستن قسمتی از زانو که درد میکند موجب کاهش درد و تورم میشود.
- زانو را کمی بالا نگهدارید: هنگام استفاده از کیسه یخ و یا نشستن و خوابیدن بالشت نرمی را زیر زانوی خود بگذارید تا قسمت آسیبدیده و یا قسمتی که درد میکند کمی بالاتر از سطح قلب شما باشد. این حالت کمک فراوانی به کاهش میزان تورم میکند.
- فشار کمتری به زانوی آسیبدیده وارد کنید: هنگام راه رفتن، از عصا و یا چوب زیربغل استفاده کنید تا فشار کمتری بر روی زانویی که درد میکند وارد شود. راه رفتن با دو عصا و یا دو چوب زبربغل طبیعتا موجب میشود فشار خیلی کمتری به زانوی آسیبدیده وارد شود. چوب و یا عصا را میتوانید از داروخانهها تهیه کنید. اگر با عصا نمیتوانید راحت راه بروید بهتر است از چوب زیربغل استفاده کنید.
- تزریق داروی کورتیکواستروئید به مفصل زانو موجب کاهش ورم مفاصل شده و برای چندماه درد را تسکین میدهد. البته ناگفته نماند که تزریق کورتیکواستروئید در تسکین درد تمام بیماریها موثر نیست.
- پلاکت درمانی یا پی آر پی: پلاسمای غنی از پلاکت حاوی بسیاری از فاکتورهای رشد است که بهنظر میرسد موجب کاهش تورم شده و سلامتی را باز میگرداند. تاثیر این نوع تزریقات در افراد جوانتر و افرادی که مبتلا به آرتریت خفیف هستند بهنسبت بیشتر است.
- آهسته زانو را ماساژ دهید: ماساژ قسمت آسیبدیده و یا قسمتی از زانو که درد میکند موجب بهبود جریان خون شده و درد را کمتر میکند. اگر ماساژ موجب درد بیشتر زانو شدید بهتر است از این کار صرفنظر کنید.
- حرکات ورزشی مناسب انجام دهید: با حرکات صحیح ورزشی عضلات اطراف زانو، عضله چهارسر ران و عضلات پشتران یا همسترینگ را تقویت کنید تا سلامت ومقاومت زانو افزایش یابد.