انواع مختلفی از داروها برای درمان زانو درد و آرتروز زانو وجود دارد که بر اساس علت درد زانو به صورت خوراکی و دارویی قابل تزریق وجود دارد اکثر داروهایی که توسط افراد مختلف برای درمان درد زیر مورد استفاده قرار میگیرند در دو مقوله قرار دارند: داروهای ضد التهاب و داروهای ضد درد.
داروهای ضد التهاب زانو
تعداد زیادی از ما برای تسکین درد و تب از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب استفاده میکنیم. در این مقاله به نکاتی اشاره میکنیم که شما باید در خصوص داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب بدانید. هنگامی که شما دچار درد زانو میشوید یا از آرتروز زانو رنج میبرید معمولاً پزشک برای تسکین این نوع دردها به شما داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب خواهد داد. هر بار که شما از آسپرین، ادویل یا ناپروکسن(Aleve) استفاده میکنید در واقع یک داروی غیر استروئیدی ضد التهابی استفاده خواهد کرد. این داروها برای تسکین درد و رفع تب مناسب هستند. هر روزه میلیونها نفر از این داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب برای تسکین درد بدن، تورم، سفتی بدن و تب استفاده میکنند. رایج ترین نوع داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب عبارتند از آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم.
مکانیسم اثر داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب به چه صورت است؟
به طور کلی داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب از تولید برخی از انواع خاص مواد شیمیایی که باعث بروز التهاب میشوند جلوگیری میکنند. این داروها در درمان درد حاصل از آسیب دیدگی خفیف بافت از قبیل درد حاصل از آرتروز مفید هستند. این داروها به خوبی به بهبود درد کمر، سردرد و درد شکم و در دوران پریود کمک میکنند. داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب عملکردی شبیه کورتیکواستروئیدها دارند ولی مانند این داروها با عوارض جانبی متعددی همراه نیستند. استروئید داروی است که توسط انسان ساخته میشود و شبیه کورتیزون است که یک نوع هورمون طبیعی در بدن محسوب میشود. داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب مانند کورتیزول باعث التهاب و درد میشوند که معمولاً در بیماریهای عضلانی و انواع آسیب دیدگیها به وجود میآیند.
تا چه مدت میتوان از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب استفاده کرد؟
نباید بیش از سه روز از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب برای تسکین تب و بیش از ۱۰ روز برای درمان درد استفاده کرد مگر آنکه پزشک به شما مجوز استفاده از آن را داده باشد. مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب در تسکین درد بسیار مفید است اما باید به مدت کوتاهی از آنها استفاده نمود. در صورتی که پزشک شما گفته است که میتواند به مدت طولانی از این داروها استفاده کنید باید عوارض جانبی حاصل از مصرف آنها توجه داشته باشید. در صورتی که شما دچار هر گونه عوارضی جانبی شدید باید برنامه درمان شما عوض شود.
چقدر طول میکشد تا داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب شروع به اثر گذاری نمایند؟
زمان لازم برای اثر گذاری داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب به نوع داروی تجویز شده و نوع اختلالی که قرار است درمان شود بستگی دارد. برخی از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب چه مدت چند ساعت شروع به اثر گذاری میکنند حال آنکه برخی دیگر حدود یک تا دو هفته طول میکشد تا اثر خود را بگذارند. به طور کلی پزشک برای درمان آسیب دیدگیهای عضلانی از قبیل درد شدید و ناگهانی به تجویز آن دسته از داروهای میپردازد که به سرعت اثر خود را میگذارند اما باید هر ۴ تا ۶ ساعت یک بار مصرف شوند زیرا زمان اثر گذاری آنها کوتاه است. برای درمان استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید که به درمان طولانی نیاز دارند پزشک معمولاً به تجویز داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب میپردازد که باید روزی یک یا دو بار مصرف شوند. به طور کلی مدت بیشتری طول میکشد تا این داروها اثر درمانی خود را نشان بدهند.
دوز مصرفی این داروها به چه صورت است؟
داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب بر اساس نوع بیماری شما در دزهای مختلفی تجویز میشوند و بر اساس دستور پزشک باید در طول روز یک تا چهار بار از آنها استفاده کرد. از افزایش این دارو به در مشورت با پزشک خود اجتناب کنید. در صورتی که شما دچار آرتریت روماتوئید باشید پزشک به تجویز مقادیر بالای این دارو خواهد پرداخت. آرتریت روماتوئید اغلب باعث افزایش گرما، تورم، قرمزی و حساسیت و سفتی در مفاصل خواهد شد. دز پایین این دارو در بهبود استئوآرتریت و آسیب دیدگی شدید عضلات تجویز میشود زیرا میزان تورم کمتر است و گرما و قرمزی کمتری در مفصل وجود دارد. هیچ گونه ضمانتی وجود ندارد که یک داروی غیر استروئیدی ضد التهاب باعث بهبود شما میشود و ممکن است لازم باشد پزشک به بررسی و تجویز انواع مختلفی از داروها بپردازد تا دوز مناسب آن را برای شما پیدا کند.
چه موقع داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب و قوی تر تجویز میشود؟
معمولاً داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب قوی تر برای بیماریهای روماتیسمی از قبیل آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت متوسط تا شدید تجویز میشود. این داروها همچنین برای درمان مشکلات اسکلتی عضلانی دردناک از قبیل درد کمر تجویز خواهد شد.
چگونه پزشک بهترین دارو را برای شما انتخاب میکند؟
پزشک در برنامه ریزی برای درمان شما به بررسی تاثیرات مثبت و خطرات حاصل از مصرف این داروها میپردازد. فاکتورهای متعددی از قبیل بررسی سابقه پزشکی شما، انجام معاینات جسمانی، عکس برداری توسط اشعه ایکس، انجام آزمایش خون و سایر اختلالات در تصمیم گیری برای انتخاب بهترین دارو برای شما نقش مهمی را ایفا میکنند. پس از آنکه شما برنامه درمان خود با این داروها را شروع کردید به طور منظم و بررسی عوارض جانبی خطرناک آنها میپردازد و در صورت نیاز آنها را عوض میکند. آزمایش خون یا سایر انواع آزمایشات از قبیل تست عملکرد کلیه برای بررسی این مسئله درخواست خواهد شد.
موارد مربوط به احتیاط در مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب چیست؟
سازمان غذا و دارو از شرکتهای دارو سازی خواسته است که روی برچسب داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب موارد زیر را درج نمایند. این موارد برای داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب که حاوی آسپرین نیستند به شرح زیر میباشند:
- مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب میتواند باعث افزایش ریسک بروز حمله قلبی یا سکته مغزی شود. اگر شما دچار بیماری قلبی باشید و فاکتورهای خطر از قبیل سیگار کشیدن، بالا بودن فشار خون، دیابت و بالا بودن چربی خون در شما وجود دارد در معرض خطر بیماریهای قلبی قرار خواهید داشت. البته ممکن است ریسک بروز این خطرات در افرادی که دچار بیماری قلبی یا سایر فاکتورهای خطر نیستند نیز افزایش پیدا کند. این خطرات میتوانند در اوایل دوران درمان به وجود بیایند و با تداوم مصرف افزایش پیدا کند.
- احتمال بروز مشکلات قلبی در هفتههای اول پس از مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب وجود دارد و ممکن است با مصرف طولانی مدت این خطر افزایش پیدا کند.
- مشکلات قلبی که به علت مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب که حاوی آسپرین نیستند به وجود میآید و معمولاً در هفتههای اول پس از استفاده ایجاد خواهد شد ممکن است به علت مصرف طولانی مدت یا مقادیر بالای این دارو به وجود بیایند.
- باید از مصرف این داروها قبل و بعد از جراحی بای پس قلب خودداری کرد.
این هشدارها شامل همه داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب از قبیل آسپرین است. داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب میتواند باعث بروز مشکلات جدی معده و عوارض جانبی از قبیل زخم و خونریزی شوند. این عوارض جانبی میتوانند بدون هیچ گونه علامت هشدار به وجود بیایند. این عوارض در افرادی که در گروههای زیر قرار دارند بیشتر به وجود میآید:
- افرادی که مسن هستند.
- افرادی که سابقه زخم معده یا مشکلات خونریزی دهنده را دارند.
- افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند.
- افرادی که از چندین دارو یا چندین داروی غیر استروئیدی ضد التهاب استفاده میکنند.
عوارض جانبی خطرناک این داروها شامل چه مواردی است؟
در صورتی که شما دچار هر یک از این عوارض شدید باید فورا به پزشک خود اطلاع دهید:
مشکلات کلیوی و گوارشی
- سیاه بودن رنگ مدفوع و وجود خون در آن
- وجود خون در ادرار یا کدر بودن آن
- درد شدید معده وجود خون و موادی که شبیه دانههای قهوه هستند و در استفراغ دیده میشوند. خونریزی میتواند بدون هیچ گونه علامت هشدار دهنده ای از قبیل درد به وجود بیاید.
- ناتوانی در دفع ادرار یا تغییر در نحوه دفع ادرار
- افزایش غیرعادی وزن بدن
- زردی
مشکلات مربوط به سر و گردن
- تاری دید
- زنگ زدن گوش
- حساسیت زیاد به نور
- سردرد بسیار شدید
- تغییر در سطح قدرت یک طرف از بدن نسبت به طرف دیگر
- اختلال در حرف زدن یا فکر کردن
- اختلال در تعادل
بروز واکنش آلرژیک و سایر مشکلات
- احتباس مایعات که به صورت تورم دهان، صورت، لب یا زبان، اطراف مچ پا، قسمت ساق پا در اطراف چشم تشخیص داده میشود.
- راش پوستی شدید و قرمزی و پوسته پوسته شدن پوست
- خارش پوست
- کبودی و خونریزی بدون دلیل
- خس خس کردن سینه، اختلال در تنفس و سرفه غیر عادی
- درد قفسه سینه، بالا بودن ضربان قلب و تپش قلب
- خستگی شدید و علائم شبه آنفولانزا
- درد شدید کمر
- احساس خستگی و ضعف
آیا میتوان در کنار مصرف داروهای مخصوص فشار خون بالا از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب استفاده کرد؟
داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب باعث بالا رفتن فشار خون در برخی از بیماران میشود و به این ترتیب اگر شما دچار افزایش فشار خون شدید حتی اگر شما از داروهای مخصوص فشار خون استفاده میکنید و رژیم غذایی مخصوص دارید ممکن است سطح فشار خون شما بالا برود. قبل از آنکه از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب استفاده کنید باید با پزشک خود در این رابطه صحبت نمایید.
در چه مواردی باید از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب با تجویز پزشک مصرف شود؟
در صورتی که شما اختلالات و بیماریهای زیر را دارید باید قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت نمایید:
- افرادی که باردار هستند باید در سه ماه سوم بارداری از مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب خودداری کنند. این افراد باید با پزشک خود در خصوص مصرف این داروها در سه ماهه اول یا سه ماهه دوم مشورت نمایند.
- کودکان و نوجوانانی که دچار عفونت ویروسی هستند که با تب یا بدون تب همراه است نباید به علت وجود خطر یک نوع اختلال مرگبار نادر که بر روی قلب و کبد تاثیر میگذارد به مصرف آسپرین و محصولات حاوی آسپرین بپردازند.
- افرادی که به تازگی جراحی کرده اند از قبیل جراحی دندان
- افرادی که در طول روز چند بار از مشروبات الکلی استفاده میکنند.
- افرادی که دچار آسم هستند و مشکل آنها مصرف آسپرین بدتر میشود.
- افرادی که ۶۵ سال به بالا سن دارند.
برخی از بیماریهای خاص
- در مواردی که کنترل دیابت دشوار است.
- افرادی که بیماریهای کلیوی دارند.
- افرادی که بیماری کبدی دارند.
- افرادی که بیماری رفلاکس معده به مری دارند.
- افرادی که دچار بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو هستند.
- افرادی که زخم فعال معده دارند و سابقه خونریزی از زخم معده در آنها وجود دارد.
مشکلات مربوط به قلب و خون
- اختلالات خونریزی دهنده در افرادی که سابقه خونریزی به مدت طولانی را دارند یا افرادی که به راحتی پوست آنها کبود میشود.
- افرادی که کنترل فشار خون بالای آنها دشوار است.
- افرادی که دچار نارسایی قلبی هستند.
- افرادی که سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی را دارد.
بروز واکنش آلرژیک و تداخلات دارویی
- افرادی که به داروها ویژه آسپرین و داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب حساسیت دارند.
- افرادی که پولیپ بینی دارند احتمال بروز واکنش آلرژیک به داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب در آنها بالا است.
- در صورتی که از یک داروی خاص استفاده میکنید از پزشک خود مشورت کنید تا از عدم تداخل این داروها ایا داروهای مکمل غذایی و گیاهی با داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب اطمینان حاصل کند. در صورتی که شما از وارفارین، کورتیکواستروئید، فنی توئین، سایکلوسپورین، پروبنسید و لیتیوم استفاده میکنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورتی که برای کنترل فشار خون از داروهای ادرار آور استفاده میکنید و قرار است داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب نیز در برنامه شما قرار بگیرد ریسک بروز بیماریها و مشکلات کلیوی در شما افزایش خواهد یافت.
- افرادی که دچار اختلال فنیل کتونوری هستند باید به پزشک خود اطلاع بدهید زیرا برخی از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب با شیرین کننده آسپارتام شیرین میشود که منبع فنیل آلانین است.
داروهای مکمل برای زانو
برخی از افراد برای کنترل درد زانوی خود ناشی از آرتروز به مصرف برخی از انواع مکملها از قبیل گلوکزامین، کندروئیتین، امگا ۳ و چای سبز میپردازند.
گلوکزامین
گلوکزامین به سلامت مفاصل بدن کمک میکند و دارای خواص ضد التهابی است. با بالا رفتن سن سطح گلوکزامین در بدن کاهش پیدا میکند.
اسیدهای چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ که در روغن ماهی و سایر مواد غذایی وجود دارند که بدن را تشویق میکند به تولید آن دسته از مواد شیمیایی بپردازد که به کاهش التهاب کمک خواهند کرد. این مکملها به کاهش سفتی ناشی از التهاب در افرادی که دچار آرتریت روماتوئید هستند کمک میکند ولی این مسئله نیازمند انجام تحقیقات بیشتر میباشد.
چای سبز
چای سبز حاوی ترکیباتی است که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهاب بسیار قوی هستند و میتوانند در کنترل درد مفصل سودمند باشد.
ویتامین دی
ویتامین دی در افرادی که دچار درد مفصل هستند بسیار مفید است. تحقیقات نشان داده است که پایین بودن سطح ویتامین دی باعث بروز درد مفصل میشود. شما باید با پزشک خود در خصوص دوز مناسب این مکمل صحبت کنید.